Alyvmedis (vaisiai)
(lot. Olea europaea)
Antioksidantai
Širdžiai
Kraujotakai
Prostatai
Europinių alyvmedžių vaisiai - alyvuogės ir iš jų spaudžiamas aliejus yra reikšminga sveikatai palankios Viduržemio jūros dietos sudedamoji dalis. Alyvuogės itin turtingos antioksidantais polifenoliais, iš kurių stipriausias yra hidroksitirozolis.
Hidroksitirozoliui ir jo dariniams būdingos priešuždegiminės ir antioksidacinės savybės. Mažindamas mažo tankio lipoproteinų oksidaciją, hidroksitirozolis padeda kraujagyslių apsaugai nuo žalingo cholesterolio poveikio. Europos maisto ir saugos tarnyba yra patvirtinusi, kad norit pasiekti šį naudingą fiziologinį širdies ir kraujagyslių ligų riziką mažinantį poveikį, reikia suvartoti per dieną 5 mg hidroksitirozolio ir jo junginių.
Tyrimai rodo, kad hidroksitirozolis ir kiti alyvmedžio polifenoliai neutralizuodami reaktyvius laisvuosius radikalus, padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, pasižymi antiproliferaciniu ir proapoptoziniu poveikiu, taigi, turi priešvėžinį potencialą ir gali padėti lėtinti senėjimo procesus.
Šaltiniai
Future Journal of Pharmaceutical Sciences. 2024. Hydroxytyrosol in cancer research: recent and historical insights on discoveries and mechanisms of action
J Biotechnol. 2020. Hydroxytyrosol: A natural compound with promising pharmacological activities.
Curr Med Chem. 2013. Naturally occurring hydroxytyrosol: synthesis and anticancer potential.